Forsiden Hvorfor praktik! Hvor vil du hen?
Gå til Holland-forside
     
Lidt om Hollands historie og kultur

”Nej, nej, det er de reformerte, dem skal vi ikke køre efter – ham der heller ikke, det ses tydeligt, at han er katolsk. – Hvad? Det kan du nok se, det er de gammelreformerte! – ha, der er en af vores egne, en calvinist på cykel” (fra Geert Mak: Min fars århundrede)

Hollands historie er karakteriseret af tre store begivenheder. Som det fremgår af citatet, var det hollandske samfund præget af forskellige konkurrerende kirker, hvor den calvinistiske nok har sat de største spor i samfundet. Den calvinistiske kirke er en udløber af reformationen, men calvinisterne vægter hårdt arbejde og mådehold mere end protestanterne.


En anden faktor, der har præget Hollands historie og kultur, er landets kolonitid. Fra 1600-tallet til slutningen af 1700-tallet var Holland som en del af republikken De forenede Nederlande en førende søfartsnation med Amsterdam som et nyt center for verdenshandlen. Der blev oprettet kolonier og handelsstationer over hele kloden. Et eksempel på en handelsstation kan nævnes Nieuw Amsterdam, der senere blev omdøbt til New York. Vigtige kolonier var Indonesien og Surinam på Sydamerikas nordkyst. Efter krigen i 1945 blev Indonesien selvstændigt, og i perioden 1946 – 1966 kom der ca. 300.000 indonesere til Holland.  Og i 1970`erne kom der ca. 200.000 surinamer til landet, idet Surinam først blev selvstændigt i 1975. Disse grupper har sat deres spor i det moderne Holland.


Hollands tidligere kolonitid viser sig fx i et stort antal etniske restauranter, især indonesisk ristaffel er populært i landet. Udover restauranter, eksotiske varer i supermarkederne kan du også opleve det multikulturelle i form af etniske plejehjem. I Haag har der længe været en afdeling for surinamer på et af plejehjemmene, og der er for nylig blevet oprettet et plejehjem for indonesiske ældre i Groningen og et for marokkanske ældre i Utrecht. Marokko har ikke været en hollandsk koloni, men i 1950`erne kom der mange jugoslaver og marokkanere til landet som billig arbejdskraft.    


Den sidste faktor i hollandsk historie, er, at landet har været underlagt en del fremmedherredømmer, bl.a. Spanien og Frankrig, hvilket kan have medført en større rummelighed overfor fx forskellige religioner og kulturer, en rummelighed der kan give sig udslag i en mere pragmatisk indstilling til tilværelsen. Fx er aktiv dødshjælp tilladt, og begravelser foregår ofte på krematorier og bagefter kan urnen opbevares her. Det er også muligt, at familien kan tage urnen med hjem. En løsning der er praktisk i et land med en høj befolkningstæthed.


Allerede i 1957 bliver Holland medlem af EF, hvor Danmark først bliver medlem i 1972, og landet bliver i 1960`erne og 1970èrne betragtet som frihedens land med hippietid, fri hash i de såkaldte coffeshops og aktiv dødshjælp. Euroen bliver indført i 1980.
I starten af det nye årtusinde bliver det fredelige og multikulturelle land rystet af nogle politisk betingede mord - på politikeren Pim Fortuyn og filmmageren Theo Van Gogh.

Men tag selv ned og oplev Holland med dets spændende kultur og mangfoldighed.

 

 

 

     

 

  Gå til Holland-forside
Hvorfor og hvordan?
Hvor vil du hen?
Forside